Moa Martinsons torp & lokala författare, 1 dag

moastorp_topp

Moa Martinson bodde på torpet Johannesdal i Sorunda, som under hennes tid blev en populär samlingsplats för konstnärer och författare. Följ med oss dit.

Till torpet i Johannesdal, på gränsen mellan Ösmo och Sorunda, flyttade Moa Martinson vid 19 års ålder och hon kom att stanna resten av sitt liv här. Här skrev hon alla sina böcker.

Johannesdal är också platsen för ett av Sveriges intressantaste författaräktenskap. Hösten 1928 luffade den unge poeten Harry Martinson hit. Under de elva åren i torpet och i dialog med Moa, fann han sitt lyriska språk. Under 1930-talet blev torpet en viktig mötesplats för tidens nya proletärförfattare och modernister.

Johannesdal står än idag kvar som Moa lämnade det vid sin död 1964 och vi visas stugan av Moas sondotter, Harriet Thurgren.

Efter lunch på Nynäsgården tar guiden Lou Lou Hillstad med oss på en guidad busstur där vi besöker platser med anknytning till lokala författares liv och litterära verk. Vi får höra talas om Ivar Lo Johansson, August Strindberg, Fredrika Bremer, Lars Widding och Kristoffer Polhem. I hembygdsgården serveras eftermiddagskaffe och den speciella Sorundatårtan.

Preliminärt tidsprogram:
09:00 Avresa från Cityterminalen
10:00 Visning av Moas Torp
12:00 Lunch
13:30 Guidad busstur med eftermiddagsfika
16:30 Hemresa
17:30 Ankomst Cityterminalen

INFORMATION

Datum:
Torsdag 24 september 2020

Tid:
09:00-17:30

Pris:
1095 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Visning, lunch, bussguidning, eftermiddagsfika samt bussresa med resvärd.

sorunda_liten