Moa Martinsons torp, 1 dag

moastorp2_topp

Moa Martinson var en av de första i svensk litteratur som lät de arbetande kvinnorna stiga fram. Följ med oss till hennes torp i Sorunda.

Moa Martinson debuterade 1933 med romanen ”Kvinnor och äppelträd”. Därefter skrev hon en diktsamling, 22 romaner och novellsamlingar. Hennes författarskap bidrog med något nytt till den svenska litteraturen. Hennes barndom, som präglades av fattigdom och stark moderskärlek, har spelat en viktig roll för hennes författarskap.

Moa är en av de första i svensk litteratur som låter de arbetande kvinnorna stiga fram. Hon var stolt över att vara arbetarkvinna, stred för socialism, bättre villkor för arbetarkvinnor och fred.

Moas torp, där hon skrev alla sina böcker, ligger i Johannesdal på gränsen mellan Ösmo och Sorunda. Under Moas tid blev det också en samlingsplats för konstnärer och författare. Moa dog 1964 och ligger begravd på kyrkogården i Sorunda.

Torpet är bevarat som Moa Martinson lämnade det. Skrivbordet står kvar i sovrummet. Vid besöket berättar Moa Martinsons barnbarn Harriet Thurgren om författarinnans liv.

Efter besöket i torpet serveras lunch på Nynäsgården.

Preliminärt tidsprogram:
09:00 Avresa från Cityterminalen
10:00 Visning av Moas Torp
12:00 Lunch
13:30 Hemresa
14:30 Ankomst Cityterminalen

INFORMATION

Datum:
Fredag 2020-08-14

Tid:
09:00-14:30

Pris:
795 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Visning, lunch samt bussresa med resvärd.

moa_liten