Femörefortet & Tureholms slott, 1 dag

tureholm_topp

En försvarsanläggning från kalla kriget och en av landets mest magnifika slottsanläggningar. Missa inte denna spännande resa!

Gömd i berget under naturreservatet Femöre i Oxelösund finns en jätteanläggning från kalla kriget - Femörefortet - hemligt till 2003, nu ett museum. Femörefortet är en kärnvapensäker jätteanläggning där 70 soldater skulle försvara Bråvikenområdet mot en storinvasion över Östersjön från Sovjetunionen och Warszawapakten, i bruk åren 1966 - 2003.

Vi får en guidad tur i de underjordiska gångarna med logementen som rymde hela bemanningen på 70 personer och en kort historik kring kalla kriget. Vi ser på stridsledningscentralen med eldledning och periskop samt en av anläggningens kanoner. Som avslutning på besöket serveras en enklare militärmåltid med ärtsoppa och pannkaka.

Vi fortsätter sedan till det bedårande slottet Tureholm, beläget precis utanför Trosa. Tureholm är kanske en av landets mest magnifika slottsanläggningar med sina vackra väggmålningar och kineserier. Här får man känslan av att befinna sig i en annan värld där tiden stått stilla. Inte undra på att Ingemar Bergman lånade miljön i Papegojrummet till sin film Den goda viljan. Sedan 1935 ägs slottet av släkten Bonde och är ett privat hem. På den här resan har vi därför mycket begränsat antal platser, eftersom endast mindre grupper tas emot.

På hemvägen stannar vi på Café Utsikten i Vagnhärad och dricker kaffe.

Preliminärt tidsprogram:
08:30 Avresa från Cityterminalen
10:30 Visning, Femörefortet
12:00 Lunch
15:00 Visning, Tureholms slott
16:30 Eftermiddagsfika
17:00 Hemresa
18:00 Ankomst Cityterminalen

INFORMATION

Datum:
Torsdag 2020-06-04

Tid:
08:30-18:00

Pris:
1325 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Visningar, lunch, eftermiddagsfika (information om fika föll tyvärr bort i katalogen) samt bussresa med resvärd.

Resan är ej bokningsbar.

femöre_liten