Engsö slott & Enköpings parker, 1 dag

enkopingsslott_topp

På den här resan besöker vi natursköna Ängsön i Mälaren med Engsö slott och Enköpings vackra, prunkande blomsterparker.

Engsö slott är en pärla strax utanför Västerås, känd över hela världen för sina spöken. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsön i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.

Engsö nämns första gången i ett kungabrev, utfärdat i slutet av 1100-talet. Genom seklerna har de båda släkterna Sparre och Piper byggt om, byggt till och förskönat det medeltida stenhuset. Sitt nuvarande utseende fick slottet på 1740-talet.

Under en guidad tur får vi beundra den stora tavelsamlingen och de vackra interiörerna. I hela slottet finns även välbevarade trägolv i original från 1700-talet. Inmurad i väggen kan man se den smala, fem fot långa guldkedjan, som går under namnet Engsökedjan och är omgiven av seklers mystik och vidskepelse.

En lättare lunch serveras i slottscaféet.

Enköpings parker, som vi besöker under eftermiddagen, domineras så här års av högvuxna, prunkande perenner med blommor i regnbågens alla färger. Med vår guide promenerar vi en knapp kilometer genom fem parker medan vi får veta mer om dess olika karaktär, bakgrund och syfte. Vi får höra om växter, skötsel och underhåll. Turen avslutas med fika.

Preliminärt tidsprogram:
09:30 Avresa från Cityterminalen
11:00 Slottsvisning
12:30 Lunch
14:30 Parkvandring
15:30 Eftermiddagsfika
16:00 Hemresa
17:00 Ankomst Cityterminalen

INFORMATION

Datum:
Måndag 2020-07-27

Tid:
09:30-17:00

Pris:
1095 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Slottsvisning, parkvandring, lunch, eftermiddagsfika och bussresa med resvärd.

Resan är ej bokningsbar.

enkopingsparker_liten