Ellen Keys Strand & Alvastra klosterruin, 1 dag

strand_topp

Följ med oss och lär dig mer om det en gång blomstrande klostret Alvastra och om den starka kvinnorättskämpen Ellen Key.

Under sin storhetstid var Alvastra, beläget intill foten av berget Omberg i Östergötland, Sveriges största kloster och det kom att blomstra i nära 400 år. Klostret grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. De förde med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst till klostret.

Vid reformationen på 1500-talet, under Gustav Vasa, upplöstes klostret och jordinnehavet drogs in till kronan och Alvastras egendom ombildades till Alvastra kungsgård. Materialet i själva klosterbyggnaderna kom snart att intressera flera byggherrar - stenar fraktades till bl.a. Gustav Vasas Vadstena slott och till Per Brahes byggen på bl.a. Visingsö.

Under en guidad visning av klosterruinen berättar vår guide inlevelsefullt om den spännande historien, om den Heliga Birgittas relation till klostret, om Omberg och dess närmiljö.

En riktigt god lunch serveras på Ombergs Turisthotell innan vi fortsätter till Ellen Keys Strand för en guidad visning.

Hon var författarinna, pedagog, kvinnosakskämpe och visionär, men framför allt värnade Ellen Key om barnen. Hon var en pionjär för en modernare barnuppfostran och emot barnaga. Hennes banbrytande bok "Barnets Århundrade, del I och II", som gavs ut 1900, har översatts till 26 olika språk. Genom boken skapade Ellen Key sig ett världsrykte.

Hon var bildad, berest och talade flera språk.

För Ellen var det viktigt med harmoni och att ha det vackert omkring sig. Hon byggde därför 1910 hemmet Strand, vackert beläget vid Vätterns strand. Fyra år senare startade hon en stiftelse för att bevara huset efter henne död, och att det samtidigt skulle göras om till ett vilohem för arbetande kvinnor. (Observera att huset inte är handikappanpassat.)

Preliminärt tidsprogram:
08:00 Avresa från Cityterminalen
10:30 Förmiddagsfika, Dahlbergs Café
12:00 Visning, Alvastra Klosterruin
13:30 Lunch
15:00 Visning, Ellen Keys Strand
16:30 Hemresa med stopp för bensträckare
20:00 Ankomst Cityterminalen

INFORMATION

Datum:
Fredag 18 september 2020

Tid:
08:00-20:00

Pris:
1395 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Visningar, förmiddagsfika, lunch och bussresa med resvärd.

alvastra_liten
strand_liten