Dragets kanal & Mopedum, 1 dag

flora_topp

Följ med oss på en kryssning i Nynäshamns vackra skärgård och genom Dragets kanal. Vi gör även ett besök på nostalgimuseet Mopedum.

Vårt första besök för dagen blir på nostalgimuseet Mopedum i Nynäshamn. På museet får du göra en tidsresa i från affären från 1952 via högertrafikomläggningen till hippien och velourpappan. Som en röd tråd genom utställningarna får du följa mopedens utveckling underguldåldern 1952 - 1979. Dröm dig tillbaka till -50-60 och 70-talet med ishockeyspel, Carmen Curlers och Raketost.

Lunch serveras i museets restaurang innan vi fortsätter till hamnen där vi kliver ombord på M/F Flora, en före detta ångslup som byggdes i Kristinehamn åt Smedsuddens Ångbåtsaktiebolag inför Stockholmsutställningen 1897. Efter andra världskriget fick båten det utseende den har idag.

Båtturen går söderut, genom Dragets kanal och vidare ut mellan Arnholmarna. Dragets kanal byggdes 1852 men var dokumenterad som segelled redan 1219, då danske kungen Valdemar Seir passerade här på sitt korståg. Vattenståndet var då tre meter högre än idag och Draget var ett sund mellan Järflotta och fastlandet. Under de följande århundradena minskade dock djupet i kanalen och vid mitten av 1800-talet låg det bara på cirka tre decimeter. Senaste muddringen gjordes i början av 1980-talet och sedan dess håller kanalen ett djup på ungefär två meter.

Vi kryssar vidare genom skärgården och ser Landsorts fyr i horisonten. Sedan vänder vi och passerar genom Tattmarsund och in i Rassa vikar, tillbaka till Nynäshamn. Turen tar ungefär två timmar och kaffe med mazarin serveras ombord.

Preliminärt tidsprogram:
10:30 Avresa från Stockholm
12:00 Guidning/lunch på Modedum
14:30 Båtresa i Nynäshamns skärgård & Dragets kanal
Kaffe och mazarin serveras ombord
16:30 Hemresa
17:30 Ankomst Stockholm

INFORMATION

Datum:
Måndag 21 september 2020

Tid:
10:30-17:30

Pris:
1195 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Lunch, entré och guidning, båtresa med fika samt bussresa med resvärd.

Resan är ej bokningsbar.

mopedum_liten
draget_liten