Bror Hjorth, domkyrkan & skattkammaren, 1 dag

domkyrkan_topp

Följ med till Bror Hjorths färgstarka konstnärshem i Uppsala. Under dagen besöker vi även den fantastiska domkyrkan och dess skattkammare.

Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst. Bror Hjorths Hus i Uppsala är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och kärleken till familjen. I sina kärleksbilder framhåller han samspelet mellan två människor, samhörigheten och omtanken, men också den kraft som finns i omfamningen.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Som besökare får vi under en guidad visning grundligt lära känna Bror Hjorths konst. I ateljén och bostaden visas 250 verk. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger oss en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Lunch serveras på restaurang Borgen innan vi fortsätter till Uppsalas magnifika domkyrka.

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Vår guide berättar om kyrkan och svarar på frågor. I Skattkammaren ser vi unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal.

Preliminärt tidsprogram:
09:30 Avresa från Stockholm
10:30 Guidad visning av Bror Hjorths Hus
12:00 Lunch på restaurang Borgen
13:30 Guidad visning av domkyrkan och skattkammaren
15:30 Eftermiddagskaffe
16:00 Hemresa
17:00 Ankomst Stockholm

INFORMATION

Datum:
Torsdag 8 oktober 2020

Tid:
09:30-17:00

Pris:
1095 kr

Avgång:
Cityterminalen, Stockholm

I priset ingår: 
Lunch, entréer och guidningar, fika samt bussresa med resvärd.

brorhjorth_liten
domkyrkan_liten