Bror Hjorth, domkyrkan & skattkammaren

Följ med till Bror Hjorths färgstarka konstnärshem i Uppsala. Under dagen besöker vi även den fantastiska domkyrkan och dess skattkammare.

1095kr

Avgångar

Avresa Hemkomst
2020-03-19 2020-03-19
09:30 17:00
Cityterminalen Cityterminalen

Denna avgång går ej att boka via webben, ring istället vår kundtjänst på 08-5646 2080

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus i Uppsala. Som besökare får vi grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger oss en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst och vid besöket får vi en guidad visning av museet. Bror Hjorths Hus är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och kärleken till familjen. Kärleken är ett centralt tema i Bror Hjorths konst. I sina kärleksbilder framhåller han samspelet mellan två människor, samhörigheten och omtanken, men också den kraft som finns i omfamningen.

Lunch serveras på restaurang Borgen innan vi fortsätter till Uppsalas magnifika domkyrka.

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Vår guide berättar om kyrkan och svarar på frågor. I Skattkammaren ser vi unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal. I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Dagen avslutas med fika.

 

Preliminärt tidsprogram:

09:30 Avresa från Stockholm
10:30 Guidad visning av Bror Hjorths Hus
12:00 Lunch på restaurang Borgen
13:30 Guidad visning av domkyrkan och skattkammaren
15:30 Eftermiddagskaffe 
16:00 Hemresa
17:00 Ankomst Stockholm

I priset ingår: lunch, entréer och guidningar, fika samt bussresa med resvärd.