Jul på Tullgarn & julbord på Bomans

Följ med och hitta härlig julstämning på Tullgarns slottsjulmarknad och njut av ett dignande julbord på Bomans

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Tullgarns slott nära Trosa i Sörmland byggdes på 1720-talet och har varit ett kungligt lustslott sedan 1770-talet då staten överlämnade Tullgarn till hertig Fredrik Adolf. Tullgarn förknippas med kung Gustaf V och Drottning Viktoria, som tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Redan under medeltiden omnämns godset Tyllegarn, men först vid 1500-talets slut uppfördes den första slottsbyggnaden. Den uppfördes för greve Carl Sture.

Det gamla renässansslottet revs omkring 1720 och det nuvarande slottet uppfördes på samma plats efter ritningar av den franske fortifikationsofficeren Joseph Gabriel Destain för den dåvarande ägaren greve Magnus Julius De la Gardie. I denna historiska och fantastiska miljö arrangeras en klassisk julmässa under helgen i tredje advent. Här finns gediget hantverk, god mat och dofter, smaker, ljud och ljus som tillsammans skapar en atmosfär som förnimmer känslan av julen.

Även på Bomans i Trosa doftar det jul i varenda vrå när de dukar upp sitt uppskattade julbord. Här finns en lång krögartradition och julbordet har alltid stått familjen Boman nära. Flera av julbordsrecepten kommer från nuvarande ägarinnan Kristin Bomans gammelmormor Stinas krog, som hette Bomans Matsalar. Snapsen kryddar de själva enligt Kristins morfar Emil Bomans gamla recept. Hela familjen Boman har sina rötter i Sörmland och det finns gott om sörmländska inslag på Bomans julbord. Dessutom är Trosa en viltrik trakt så det finns gott om vilt av alla de slag på julbordet. Allt är lagat med kärlek och omtanke av de duktiga kockarna.

 

Preliminärt tidsprogram
12:00 Avresa från Cityterminalen
13:00 Julbord på Bomans
16:00 Julmarknad på Tullgarn
17:45 Hemresa
19:00 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: julmarknad, julbord samt bussresa med resvärd.