Jul i södra skärgården - Utö julmarknad

Följ med på en mysig dagsutflykt till vinterskärgården, bara ca en timme från Stockholm. Upplev den härliga julstämningen på Utö.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Bussen tar oss till Årsta Brygga där vi fortsätter med båt till Utö. Ombord serveras kaffe och lussebulle. På Utö väntar god mat, härlig stämning och fina hantverk från Utöbor och gästslöjdare. Rökt fisk från Ålö, varmkorv, glögg med mera.

När vi kommer fram till Utö promenerar vi upp till Utö Värdshus där julbordet väntar. Efter båtresan till ön smakar julbordet extra bra. Den klara skärgårdsluften förstärker smakerna och köket på Utö Värdshus har vunnit många utmärkelser. På bordet finns skinka, köttbullar, Jansson och allt annat som ska finnas på ett traditionellt julbord. Men också specialiteter som kirresill, kräftor, hemgravad oxfilé och Utöröra med lax, perfekt till öns egen dryck, Utösnapsen.

När vi är mätta och belåtna är det dags att besöka julmarknaden. Titta in i det julpyntade Gruvmuseet där det finns trasmattor, olika Utöhantverk, knäck och annat. Butik Kompassen mitt i backen har bland annat fina kläder och välgjorda smycken.

Här sjuder det av julstämning från de pyntade bodarna i hamnen och i värdshusparken trängs hantverkare och jultomtar medan doften av enris, glögg och sotad strömming sprider sig runt julmarknaden. Botanisera bland julkärvar, mistlar och vackra hantverk.

Sedan är det dags att kliva ombord på båten som tar oss tillbaka till Årsta Brygga.

OBS! Utö är en skärgårdsö med mycket kuperad terräng. Till Utö Värdshus är det en relativt brant backe. Som alltid finns gott om tid att ta sig upp för den och var och en går i sin egen takt.


Preliminärt tidsprogram:
09:45 Avresa från Cityterminalen
10:30 Båtresa till Utö med kaffe ombord
12:00 Julbord på Utö Värdshus
14:00 Julmarknad
15:50 Båtresa från Utö
16:40 Hemresa
17:30 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: båtresa med förmiddagskaffe, julbord samt bussresa med resvärd.
Cityterminalen Årsta brygga Utö