Stora Sundby slott & Sundbyholm

Pampiga byggnader i Södermanland! Följ med oss till sagolika Stora Sundby slott och Sundbyholms slott.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Mitt i natursköna Södermanland ligger sagolika Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten. 1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade då med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar. I den vackra slottsparken kan man bland annat se den gamla borgruinen, en välbevarad runsten, slottsträdgården och i anslutning det natursköna hjorthägnet. Vi guidas av slottets ägare, Mauritz Klingspor.

Lunch serveras på ett annat slott, med liknande namn, innan vi besöker Stora Sundby.

Sundbyholms slott var under medeltiden ett klostergods, och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 drogs egendomen in till kronan av Gustav Vasa. 1597 gav hertig Karl – senare Karl IX – egendomen till sin son på sidolinjen, senare riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm. Det var denne som 1639-1648 lät uppföra själva slottsbyggnaden.

1629 inrättade Gyllenhielm en skola på egen bekostnad i slottets närhet – Sveriges första folkskola, som var i drift till 1987. Idag ägs och drivs slottet privat, som ett herrgårdshotell och konferensanläggning, av paret Eric och Christin Widerberg.

På vägen hem stannar vi och dricker kaffe på Café Grassagården i Strängnäs.

 

I priset ingår: bussresa med resvärd, lunch, guidning och eftermiddagsfika.