Skultuna Messingsbruk

Skultuna är ett populärt besöksmål med lång historia. Följ med oss dit!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

På den här resan får du veta hur mässingen satte Skultuna på kartan i början av 1600-talet. Men först serveras en god lunch på Skultuna Brukshotell.

Bruket ligger sedan över fyra sekler på samma ställe i en förtrollande dalgång längs Svartån där Västmanland är som vackrast. Här finns en rad intressanta historiska byggnader som idag är fyllda med olika aktiviteter. Bruksmuseet ligger inuti Messingsbruket. Det är en tidskapsel fyllt av ett urval historiska produkter och maskiner från århundranden tillbaka. Här kan du se många av de omtyckta, historiska produkterna från Skultuna som sedan länge utgått ur produktion. Skultuna Mässingsbruk är ett av världens äldsta igångvarande mässingsbruk med en lång kulturhistoria. Vår guide berättar mer om vad som hände.

Messingsbruket, Skultuna Flagship Store, är idag en modern version av sitt förflutna. De luftiga fabrikslokalerna från 1800-talet totalrenoverades 2015 och har sen dess fyllts av designprodukter från bland annat HAY, DBKD, Marimekko, Klong, Orrefors Kosta boda och Paradisverkstaden. I den nyöppnade Outletbutik finns utgående sortiment och andrasortering av Skultuna, Ernst, Stutterheim, Happy Socks, Paradisverkstaden, Triwa, Ekelunds, Snö of Sweden och Sagaform.

På området finns dessutom Iittalas stora outletbutik, fylld med produkter från bland annat Rörstrand, Arabia och Fiskars. Här hittar du både första- och andrasortering av diverse produkter. Vill du också passa på att handla i Skultuna Flagship Store & Outletbutiken får du med dig en shopping voucher som ger 15 % rabatt denna dag.

Vi avslutar dagen i mässingens tecken med fika.

 

Preliminärt tidsprogram:
11:45 Avresa från Cityterminalen
13:30 Lunch
14:30 Guidad visning
15:15 Egen tid
16:00 Eftermiddagsfika
16:45 Hemresa
18:30 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: lunch, guidning, shopping voucher, eftermiddagsfika samt bussresa med resvärd.