Nyköpings Gästabud

Nyköpings Gästabud är inte bara en händelse 1317 på Nyköpingshus, det är också ett av Sveriges största sommarspel. Följ med oss in i den mörka medeltiden.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Vid juletid 1317 utspelade sig Nyköpings gästabud på Nyköpingshus. Det var då som Birger Magnusson bjöd in sina bröder Valdemar och Erik till julfirande på slottet. Birger ville hämnas en händelse som utspelat sig elva år tidigare då han och hans hustru hållits fångna i två år av Valdemar och Erik, en händelse som kallas för "Håtunaleken". Valdemar och Erik trodde det skulle bli en försoningsfest - men efter julfirandet låstes de in i fängelsetornet.

Där fick de sedan sitta tills de svalt ihjäl, vilket skall ha skett i februari 1318. När anhängare till Valdemar och Erik belägrade borgen för att få ut dem, slängde Birger fängelsenyckeln i ån, och när anhängarna efter några månader lyckas erövra borgen var Erik och Valdemar redan döda. Efter den långa belägringen var Birger och hans hustru tvungna att fly landet.

2019 sätter Teater Sörmland återigen upp sommarspelet Anno 1317. Tillsammans med dramatikern Karin Isaksson presenteras den nya versionen av det årliga sommarspelet på Nyköpingshus. Vi blir bjudna på en storslagen och spännande föreställning från ett helt nytt perspektiv. Möt Kraka som kämpar för sin sons liv och Drottning Märta som bara vill att de ska bli gästabud och naturligtvis de ständigt bråkande bröderna Erik, Valdemar och Birger.

Lunch serveras innan vi vår en guidad visning i Kungstornet på Nyköpingshus som ger sin bild av gästabudet. Här finns utställningarna "Fångar och korrektionshjon - Nyköpingshus på 1800-talet", "Schack och makt" och "Fursten". Om straff, makt och vanmakt. Gyckel, fest och pest. Den dramatiska berättelsen om Nyköpings gästabud. Ett pampigt slott, ett ­bröllop, en brand och ett fängelse.

Sedan har vi tid att dricka kaffe och invänta teatern. Innan Nyköpings Gästabud tar sin början sjuder det av liv utanför borggården. På den medeltida marknaden får publiken vara med på dragkamp och stångstötning. Barnen kan få tillfälle att bli dubbade till ´Riddare av Gästabudet´. De patrullerande vakterna griper en niding som hängs inför den uppjagade folkhopen. Hästarnas hovar ekar. Publiken befinner sig mitt i denna medeltida atmosfär.I priset ingår: bussresa med resvärd, biljett till föreställningen, lunch och guidning.