Moa Martinsons torp & Dragets kanal

Moa Martinsons Torp ligger ligger i Johannesdal på gränsen mellan Ösmo och Sorunda. Följ med oss dit!

1195kr

Avgångar

Avresa Hemkomst
2019-08-26 2019-08-26
09:00 17:00
Cityterminalen Cityterminalen

Under första halvan av 1900-talet var torpet en viktig mötesplats för kända författare. Till torpet flyttade Moa, eller Helga Maria som hon egentligen hette, vid 19 års ålder. Hon väntade då barn med sin förste make Karl Johansson. På sex år födde hon fem söner.

Moa kom att stanna resten av sitt liv på Johannesdal. Naturen, avskildheten och minnena, liksom de två yngsta sönernas gravar (de drunknade 7 april 1925) på kyrkogården i Sorunda, band henne där för livet.

Johannesdal är också platsen för ett av Sveriges intressantaste författaräktenskap. Hösten 1928 luffade den unge poeten Harry Martinson hit. Under de elva åren i torpet och i dialog med Moa, fann han sitt lyriska språk. Johannesdal står än idag kvar som Moa lämnade det vid sin död 1964.

Vi stannar till utanför stugan med bussen (men kliver inte av) och fortsätter sedan till Sorunda Folkets Hus där Moa Martinsons sondotter, Harriet Thurgren berättar om Moas liv och visar material. (Om möjligt kommer vi istället att få informationen berättad i torpet, men en pågående byrokratisk process gör att vi i dagsläget inte kunnat fastställa detta.)

Efter besöket i torpet äter vi lunch på Nynäsgården i Nynäshamn. Sedan kliver vi ombord på M/S Flora som tar oss genom den trånga Dragets kanal och vidare ut på en kryssning i Nynäshamns skärgård.

När vi passerat genom kanalen går båtfärden söderut, mellan Arnholmarna där vi kan se Landsorts fyr i horisonten. Sedan vänder vi och går in genom Tattmarsund och in i Rassa vikar, tillbaka till Nynäshamn. Turen tar ca två timmar och kaffe med dopp serveras ombord.

 

I priset ingår: bussresa med resvärd, information/guidning, lunch, båttur och eftermiddagsfika.

Boka