Mat & vin i Grythyttan

Mysiga Grythyttan är ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Följ med oss dit!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Grythyttan ligger i Bergslagen och förknippas av många med gästgivaregården som tidigare drevs av Carl Jan Granqvist. Här ligger också Måltidens Hus som representerade Sverige i världsutställningen i Sevilla 1992.

Under vårt besök i Grythyttan fokuserar vi på mat och vin. Vi inleder med en guidad kultur- och matvandring. På menyn står berättelsen om Grythyttan och noga utvald mat från trakten. Vandringen går i lättillgänglig terräng och promenadtakt med flera stopp. Vi utgår från Herrgården och avslutar vig Grythytte Qwarn. Bekväma skor och kläder efter väder är att rekommendera på denna trevliga vandring i Grythyttans historiska och vackra miljö.

Vi får historien om allt från 1600-talets storhetstid till dagens utveckling med Gastronomiskt centrum för måltiden berättad för oss. Med jämna mellanrum serveras delikatesser från trakten. Vandringen avslutas med lättare lunch på lokala råvaror.

På eftermiddagen besöker vi familjeföretaget Grythyttan vin som tillverkar vin och glögg av vilda bär och frukter från Bergslagen och fjällen. I sortimentet finns till exempel hjortronvin, björkvin och skogsglögg. Vi får ta del av tillverkningens olika faser under en guidad tur som avslutas med vinprovning.

Vägen mot Bergslagen går via Strängnäs där vi dricker förmiddagskaffe på Grassagården. På hemvägen gör vi stopp för bensträckare och möjlighet att köpa något att äta.

I priset ingår: förmiddagsfika, lunch, provsmakning, visningar och bussresa med resvärd.