Luciakonsert i Sala Silvergruva

Ett luciatåg 155 meter under marken i Sala Silvergruva kombinerat med ett vällagat, närproducerat julbord. Här råder verkligen julstämning! Följ med oss till Sala!

1595kr

Avgångar

Avresa Hemkomst
2019-12-14 2019-12-14
10:15 19:15
Cityterminalen Cityterminalen

Sala Silvergruva är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer med mörka ringlande gruvgångar, enorma bergrum och vattenfyllda, djupa gångar. Att allt är brutet med människors bara händer gör intrycket ännu mera imponerande och storslaget. Miljön ovanför gruvan är vacker, även i vinterskrud.

Vi börjar med besöka julmarknaden, museet och butiken, innan vi tar för oss av det härliga, välsmakande julbordet. Julbordet är komponerat med stark anknytning till den historiska miljön runt gruvan och med dess mattraditioner i åtanke. Efteråt väntar gottebordet med bland annat utsökt hemgjort julgodis.

Efter maten får hjälmar på huvudet för att inte skada oss där gruvans gångar har låg höjd, och åker hissen ner 155 meter under marken till Ulrica Eleonora gruva. Den började brytas omkring 1690 och breder ut sig på 155 meters djup. Gruvans vattennivå hålls till 155 m vilket gör att de vattenfyllda schakten ser ut som underjordiska sjöar. Några av de trästegar som gruvarbetarna använde sig av i sitt arbete står fortfarande kvar att beskåda.  Vi får en sittande introduktion till gruvan med glögg och pepparkakor innan det är dags för luciakonserten som hålls i den vackert upplysta Victoriasalen med sju meters takhöjd.

Temperaturen i gruvan ligger runt 2-3 grader året runt, men i Victoriasalen är det varmt och skönt. Vi får lyssna till en stämningsfull luciakonsert som verkligen förhöjs av gruvans mäktiga akustik.  Salen invigdes 2008 och namngavs av Sveriges Kronprinsessa.


I priset ingår: bussresa med resvärd, julbord, introduktion till gruvan, luciakonsert och glögg.

Boka