Luciakonsert i Sala Silvergruva

Ett luciatåg 155 meter under marken i Sala Silvergruva kombinerat med ett vällagat, närproducerat julbord. Här råder verkligen julstämning! Följ med oss till Sala!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Sala Silvergruva är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer med mörka ringlande gruvgångar, enorma bergrum och vattenfyllda, djupa gångar. Att allt är brutet med människors bara händer gör intrycket ännu mera imponerande och storslaget. Miljön ovanför gruvan är vacker, även i vinterskrud.

Vi börjar med besöka julmarknaden, museet och butiken, innan vi tar för oss av det härliga, välsmakande julbordet. Det är ett viltinspirerat julbord vilket innebär att det förutom de traditionella, hemlagade och närproducerade rätterna med sillar, lax, Jansson och liknande kommer att finnas olika former av viltkött. Efteråt väntar gottebordet med bland annat utsökt hemgjort julgodis.

Efter maten får hjälmar på huvudet för att inte skada oss där gruvans gångar har låg höjd, och åker hissen ner 155 meter under marken till Ulrica Eleonora gruva. Den började brytas omkring 1690 och breder ut sig på 155 meters djup. Gruvans vattennivå hålls till 155 m vilket gör att de vattenfyllda schakten ser ut som underjordiska sjöar. Några av de trästegar som gruvarbetarna använde sig av i sitt arbete står fortfarande kvar att beskåda. Vi får en kortare visning av gruvan innan det är dags för luciakonserten.

Luciakonserten hålls i den vackert upplysta Victoriasalen med sju meters takhöjd. Salen invigdes 2008 och namngavs av Sveriges Kronprinsessa. Temperaturen i gruvan ligger runt 2-3 grader året runt, men i Victoriasalen är det varmt och skönt. Vi får lyssna till en stämningsfull luciakonsert som verkligen förhöjs av gruvans mäktiga akustik.

Efter konserten väntar kaffe och lussebulle i Gästabudssalen, innan vi påbörjar uppstigningen ur gruvan och resan hemåt.


Preliminärt tidsprogram
10:30 Avresa från Cityterminalen
12:00 Julmarknad, butik och museum
13:00 Julbord
15:00 Nedstigning i gruvan
15:20 Specialvisning av gruvan
16:00 Luciakonsert i Vikctoriasalen
17:00 Kaffe och lussekatt i gruvan
18:00 Hemresa
19:30 Ankomst Stockholm

I priset ingår: julbord, luciakonsert, fika, visning samt bussresa med resvärd.

 

Cityterminalen Sala silvergruva / Gruvcaféet