Konst vid Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Här möts vi av mörka ringlande gruvgångar, storslagna och vattenfyllda bergrum. Att allt är brutet med människors bara händer gör intrycket ännu mera imponerande.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

På 155 meters djup ligger Ulrica Eleonora gruva som började brytas omkring 1690. Med en rymlig hiss tar vi oss ner i gruvan för en guidad tur genom ringlande gruvgångar och storslagna bergrum. Sträckan vi går i underjorden är relativt kort men på den lilla slingan hinner vi få en god förståelse för de allra viktigaste begreppen som rör gruvan.

Under promenaden berättar gruvans duktiga guider om en fantastisk industrihistoria. Vi får höra och uppleva historien om silvrets betydelse och hur man slet för att fylla rikets skattkistor. Varenda litet hålrum vi ser under jord är framställt av otaliga människors händer. Det är spännande, ovanligt, speciellt och väldigt vackert i gruvan där modern teknik gör det möjligt för oss att uppleva historien på nära håll.

Ulrica Eleonora gruva är handikappanpassad (men det är ganska mörkt och underlaget är en aning ojämnt så en ficklampa kan vara till hjälp). Tänk på att klä dig varmt och att ta bekväma skor på dig. Temperaturen i gruvan är ca + 2 grader året runt.

Påskbuffé serveras på värdshuset och efter maten besöker vi konstutställningarna som hålls på hela gruvområdet - i Direktörsbostaden, Christina-schaktets lave och flera av de gamla arbetarbostäderna. Annars stängda hus öppnas upp för konstens skull. Möt en härlig blandning av olika konstnärer (såväl lokala som hitresta) och konsthantverk. Se bland annat målningar i akvarell och akryl, fotografier, keramik, skulpturer, kostymer m.m. I Gruvmuseet kan man besöka basutställningen samt foto-utställningen I facklors sken.

 

I priset ingår: bussresa med resvärd, guidning och lunch.