Julmarknad i Gasklockorna

Besök i Tomteverkstan på Söderhällgården och julmarknad i Gasklockorna i Gävle. Hitta julstämningen med oss.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

På Söderhällgården är det jul året om. Museet grundades av Sven Söderhäll i slutet av 1950-talet och har idag en yta av ca 550 kvm. I montrarna visas en rad intressanta miljöer från sekelskiftet, såsom Torparköket, Urmakeriet, Husförhöret, Hembränningen och mycket annat. Sagolandet med Hans och Greta, Nils Holgersson, Snövit och dvärgarna samt Trollskogen är lika uppskattat av äldre som av barn.

Här tillverkas också, sedan 70 år tillbaka, de populära Söderhälltomtarna och Älvkarlebytrollen. Tomtarna och trollen är gårdens eget hantverk från början till slut. Varje figur tar mellan fem och sju timmar att tillverka. Till tomtegubbarnas hår och skägg används ull från Islandsfår och tomtegummorna har hår av lin.

Efter förmiddagskaffe med smörgås får vi en kort visning av Tomteverkstan och kan sedan gå på egen hand i museet.

Resan går sedan vidare till Gävle, och Gasklockorna. Den 25 december 1893 levereras gas till gävleborna för första gången från det nya gasverket i Gasklockorna. Epoken tog slut 1966 men på 1980-talet ”återupptäcktes” området och nu hålls här Slöjd och Hanverksmässa i Gasklockorna i Gävle för 13:de året i rad. Området fylls med ett 60-tal utställare, och i år finns även småskaligt mathantverk.

Efter besöket på julmarknaden äter vi julbord på Älvkarleby Turisthotell.

 

Preliminärt tidsprogram:
08:30 Avresa från Cityterminalen
10:30 Besök vid Söderhällgården inkl. fika
12:30 Julmarknad i Gasklockorna
14:30 Julbord på Älvkarleby Turisthotell
16:30 Hemresa
18:30 Ankomst Cityterminalen

 

I priset ingår: förmiddagsfika, entré, julmarknad, julbord samt bussresa med resvärd.