Löfstad slott i juletid

1926 stannade tiden på Löfstad slott, som nu vilar i sin park, oberört av tidens gång. När vi besöker Löfstad tas vi med på en resa tillbaka genom seklerna. En resa vi inte kan uppleva någon annanstans.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Då man närmar sig Löfstad Slott slås man av hur väl bibehållet slottet är, ingenting verkar ha förfallit eller förändrats under de århundraden slottet funnits. För slottet lever vidare, även om ingen bor där.

Det visar nu istället förnämligt prov på hur adelns liv och leverne kunde gestalta sig. År 1926 stannade nämligen tiden på slottet när grevinnan Emilie Piper gick ur tiden. Hon testamenterade då alltsammans till Östergötlands länsmuseum med förbehållet att ingenting fick tas därifrån eller ställas dit. Alltsammans återfinns alltså precis som hon lämnade det - skåp och lådor fulla med allt från husgeråd till personliga tillhörigheter, sänglinnen, porslin och barnens leksaker - allt finns kvar!

Första helgen i december är det alltid jul på Löfstad. Vi besöker ett stämningsfullt, julpyntat slott, med personal i tidstypiska dräkter. Slottets paradvåning är julpyntad och det doftar av julens alla blommor. I köket bakas Löfstads egna pepparkakor av pigorna och här finns hantverkare och lokala matproducenter som erbjuder julens alla läckerheter.

Innan marknaden får vi njuta av ett traditionellt svenskt julbord på det intilliggande värdshuset. Julbordet är uppdukat i Lilliekökets härliga stenvalv. Äter gör vi i vackra matsalar med levande ljus och ljudet från en sprakande brasa. På julbordet blandas de klassiska rätterna med smakrika nyheter.


Preliminärt tidsprogram:
10:00 Avresa från Stockholm
12:00 Julbord på Löfstad Värdshus
14:00 Julmarknad
16:00 Hemresa
18:00 Ankomst Stockholm

I priset ingår: entré, julbord samt bussresa med resvärd.
Cityterminalen Löfstad Slott