Hjälmare kanal

Följ med på en vacker tur från Gravudden till Notholmen längs Hjälmare Kanal, en 13 km lång förbindelselänk mellan Mälaren och Hjälmaren.

1195kr

Avgångar

Avresa Hemkomst
2019-05-26 2019-05-26
08:00 16:00
Cityterminalen Cityterminalen

Hjälmare kanal går mellan Hjälmaren och Arbogaån, och är Sveriges äldsta konstgjorda vattenled. Den första farleden byggdes ursprungligen år 1639, men krävde ständigt reparationer och 1819-1831 byggdes en ny kanal mellan Kvarnsjön och Arbogaån. Kanalen underlättade frakt av järn från Örebro till Stockholm för export. Vattenleden utnyttjades för godstransport ända in på 1970-talet. I retur fraktade båtarna gods till handelsmän i Örebro och bruken i Bergslagen.

Bussen tar oss, med ett stopp för förmiddagskaffe på Grassagården i Strängnäs, till Gravudden. Här kliver vi på båten som ska ta oss genom den vackra Hjälmare kanal. Hjälmare kanal går från Arbogaån, en av Bergslagsåarna och ett av Mälarens största tillflöden, ner till Hjälmaren.

Båtfärden genom kanalens nio slussar kantas av en mängd upplevelser och synintryck. När båten sakta glider fram med strandlinjen nära inpå gör den grönskande prakt och det myller av liv som finns att upptäcka ett starkt och bestående intryck. Lunch med måltidsdryck och kaffe serveras ombord.

Observera! Beroende på båtens beläggning i övrigt kan turen längs kanalen komma att vändas och istället utgå från Notholmen och avslutas vid Gravudden.

Här kan du se en film om Hjälmare kanal.

 

Preliminärt tidsprogram:
08:30 Avresa från Stockholm
09:30 Förmiddagskaffe på Grassagården
11:00 Båten avgår från Gravudden
Lunch serveras ombord
14:00 Båten lägger till vid Notholmen
16:00 Ankomst Stockholm

I priset ingår: båttur, förmiddagsfika och lunch ombord samt bussresa med resvärd.
Boka
Cityterminalen Notholmen Gravudden