Godegårds Säteri & Övralid

Följ med på en resa till Östergötland och ta del av spännande historia på vackra platser.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Boka nu till sista minuten-pris - 960 kr per person! (Ord.pris 1280 kr)

Övralid är Verner von Heidenstams (1859-1940) sista hem, beläget norr om Motala med en hänförande utsikt över Vättern. Resan hit går med stopp för kaffe och smörgås på Blommenhof Hotell i Nyköping. Under en visning  på Övralid berättar vår guide om Heidenstams liv och verk och visar huset som står välbevarat som Heidenstam lämnade det när han avled 1940.

Lunch serveras på Värdshuset Medevi Brunn innan vi sedan fortsätter till Godegårds Säteri mellan Askersund och Motala.

Godegård är, genom de många bevarade byggnaderna från skilda tider och med olika funktioner, landskapets bäst bevarade bruksmiljö och hela miljön har förklarats såsom byggnadsminne. Den nuvarande huvudbyggnaden stod klar 1725, efter en ombyggnad av den tidigare från 1640-talet. När vi kommer fram kliver vår guide ombord på bussen och berättar om brukets historia, samtidigt som vi med bussen rullar bygatan fram. Sedan kliver vi av vid gårdsplanen och besöker porslinsmuseet.

Vi får en kort introduktion och sedan kan var och en gå på egen hand och titta. Fördelat på två rum i bottenplan och en övervåning finns en av landets största samlingar av svenskt bruksporslin från 1750 fram till slutet av 1990-talet. Det finns också tid att titta in i Snickerimuseet och på gårdens vagnsmuseum. Här visas ett antal olika vagnstyper, som använts främst för resor, såsom landå, gigg, victoria, wurst med mera. Slutligen får vi följa med guiden till en av flyglarna för att titta på 1700-talsköket. Vi får höra om hur livet var på gården under den tiden. Besöket avslutas med fika innan vi påbörjar resan hemåt.


Preliminärt tidsprogram:
08:00 Avresa från Stockholm
09:20 Förmiddagskaffe i Nyköping
11:30 Besök vid Övralid
13:15 Lunch på Medevi Brunn
15:00 Besök vid Godegårds Säteri
16:30 Eftermiddagskaffe
17:00 Hemresa
20:00 Ankomst Stockholm

I priset ingår: för- och eftermiddagskaffe, lunch, guidningar samt bussresa med resvärd.

Cityterminalen Blommenhof Hotell Övralid Godegårds Säteri