Riddarspel på Ekenäs slott

Mitt i Östergötland ligger ett spännande museum, Ekenäs slott, Sveriges bäst bevarade renässanslott! Följ med oss dit!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Vi besöker slottet när Ekenäs Riddarspel – ett av landets äldsta och största medeltidsevenemang - utspelar sig.

Här utlovas spektakulära tornerspel och en oförglömlig medeltidsshow i vallgraven på Ekenäs slott. Följ med på en tidsresa och upplev hur det var att leva på medeltiden genom att besöka den historiska hantverksmarknaden som består av ett fyrtiotal olika hantverkare och matställen. De visar hur man smidde svärd och knivar, hur man tillverkade skedar och många andra bruksverktyg och föremål för det dagliga livet på medeltiden. Många av dem säljer sina färdiga alster om du skulle fatta tycke för något.

Vill du veta mer om slottet går du med på någon av de visningar som hålls i delar av slottet och som startar varje kvart under hela dagen (avbrott vid tornerspelen). Visningens längd är ungefär en halvtimme och här får du följa med genom den svenska historien ända tillbaka till den tid då Sverige var en stormakt och svenska arméer slogs och rövade i Europa. Hur levde folket här hemma? Här visas inredning och bruksföremål samtidigt som du får lyssna till sägner från 350 år.

På eftermiddagen är det dags för tornerspel, eller riddarspel som det också populärt kallas. Det var ursprungligen en militär övningsverksamhet för riddare på medeltiden. I tornerspelen kunde riddarna under organiserade former kämpa mot varandra med ära och ekonomisk vinning som huvudsakligt mål. Men de kunde också strida på liv och död för att erövra en kvinnas gunst.

Lunch serveras vid Löfstad slotts värdshus på vägen mot Ekenäs och hemresa sker efter avslutat tornerspel.

 

Preliminärt tidsprogram:
10:30 Avresa från Cityterminalen
13:00 Lunch på Värdshuset Löfstad slott
14:30 Ankomst Ekenäs slott, egen tid
16:00 Tornerspel
17:30 Hemresa
20:00 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: lunch, entré samt bussresa med resvärd.

 

Cityterminalen Ekenäs slott