Dalslands kanal

Någon har beskrivit Dalsland som en skatt i Skandinaviens famn. Ett behagligt stycke land med härliga upplevelser av mångskiftande slag. Följ med oss dit!

4995kr

Avgångar

Avresa Hemkomst
2019-08-06 2019-08-08
07:30 18:30
Cityterminalen Cityterminalen

Resan mot Dalsland går via Vänerns södra spets. På Ronnums herrgård serveras lunch. Vi fortsätter sedan till den rara bruksorten Fengersfors och ett levande kulturcentrum - Not Quite. Här har konstnärer och hantverkare av skilda slag sina ateljéer och verkstäder. Här finns konsthallar, galleri, butik och café. Här ryker det från keramikugnar, ässjor och varma sågar. Här skapas utställningar med bilder på väggarna eller konceptuella performances.

På kvällen checkar vi in på vårt boende First Hotel Bengtsfors där middagen serveras.

Dalslands kanal anses av många vara en av Europas vackraste vattenvägar. Andra dagen får vi följa med M/S Storholmen på en tur genom kanalen. Den charmiga sekelskiftesbåten Storholmen byggdes 1896 och kom till Dalslands Kanal 1937. Hon är moderniserad och skräddarsydd för kanalen och dess trånga slussar och har varit i samma familjs ägo under tre generationer. Skepparens guidning längs kanalen och den berömda akvedukten i Håverud, där vår kanalresa avslutas, är ett av många uppskattade inslag.

Turen går genom en labyrint av stora och små sjöar, älvar och idylliska, slingrande kanalstumpar. Vattnet i de stora sjöarna norr om Bengtsfors är kristallklart. Där kan man både fylla kaffepannan direkt över relingen och dricka vattnet som det är. Naturen är oftast vildmarksträv storlinjig och blåtonad. Där kan man vistas i veckor utan att ha sett allt – det finns massor av vikar, bileder och sidokanaler. Lunch serveras ombord och från Håverud tar vi tåget tillbaka till Bengtsfors.

Innan vi återvänder till hotellet för middag besöker vi Halmens hus. Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. I museets basutställning berättas det om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland. Vi får en introduktion till museet och utställningarna.

Tredje dagen reser vi hemåt via Värmland och besöker von Echstedtska gården i Nysäter utanför Säffle. Här väntar rustik elegans, symmetri och enkelhet, bibliska scener och högtidlig stramhet möter blommande måleri och kurviga rokokoben. Och här finns landets kanske vackraste utedass med takmålningar från 1700-talet och en trädgård med magiska örter och 25 värmländska äppelsorter. Vi dricker kaffe och får en guidad visning.

I Kristinehamn serveras lunch på Mastmagasinet och vi tittar på Picassos 15 meter höga monumentalskulptur Tête de femme innan vi fortsätter hemåt.

 

I priset ingår: bussresa med resvärd, del i dubbelrum med frukost, tre luncher, två middagar, två fika, entréer och guidningar samt båttur. Enkelrum 900 kr.

 

Boka