Dalslands kanal

Någon har beskrivit Dalsland som en skatt i Skandinaviens famn. Ett behagligt stycke land med härliga upplevelser av mångskiftande slag. Följ med oss dit!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Här befinner du dig mitt i naturen när den är som vackrast, med blåa vattendrag och gröna omgivningar.

Dag 1
Resan mot Dalsland går via Vänerns södra spets. På Ronnums herrgård serveras lunch och vi gör ett besök på Vänersborgs museum, Sveriges äldsta museimiljö, skapad redan på 1880-talet. Vi tittar på museets unika samlingar bestående av fåglar och däggdjur från sydvästra Afrika och Norden, egyptiska fornsaker, kinesiskt porslin och mycket annat!

På kvällen checkar vi in på vårt boende - Baldersnäs Herrgård, belägen på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands kanal.

Dag 2
Dalslands kanal anses av många vara en av Europas vackraste vattenvägar - 250 km lång och med totalt 31 slussar fördelade på 17 slusstationer. Efter frukost andra dagen får vi följa med båten M/S Storholmen från Bengtsfors genom en labyrint av stora och små sjöar, älvar och idylliska, slingrande kanalstumpar. Resan avslutas i Håverud, där den berömda akvedukten ligger. Sekelskiftesbåten Storholmen är moderniserad och skräddarsydd för Dalslands kanal och dess trånga slussar.

Dagsturen med båten är fem timmar lång och lunch serveras ombord. Från Håverud tar vi tåget tillbaka till Bengtsfors. Järnvägen går genom varierande dalsländsk natur; öppna landskap, trolsk skog och utmed hisnande vackra vyer längs Dalslands kanal. Innan vi återvänder till middag och övernattning på Baldersnäs Herrgård tittar vi in i Halmens hus.

Dag 3
På hemresan, som går via Värmland, besöker vi von Echstedtska gården i Nysäter. Den välbevarade 1700-talsgården är en av de märkligaste i Värmland. Den byggdes mellan 1762-1764 och har på utsidan en nästan karolinsk prägel, men i det inre blommar rokokon. Redan i förstugan hälsas besökaren av ett par grenadjärer från Adolf Fredriks tid och i salen finns målningar med bibliska motiv. Till och med hemlighuset har burleska dekorationer utan motsvarighet i landet.

 

I priset ingår: del i dubbelrum med frukost, två fika, tre luncher, två tvårättersmiddagar, båt- och tågresa, entréer och visningar samt bussresa med resvärd. Enkelrumstillägg 600 kr per person.

Cityterminalen Baldersnäs Herrgård Dalslands Kanal von Echstedska Gården