Bror Hjorths Hus & Upplandsmuseet

Följ med till Bror Hjorths färgstarka konstnärshem i Uppsala. Under dagen besöker vi även Upplandsmuseets innehållsrika utställning.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus i Uppsala. Under en visning får vi grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger oss en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Efter lunch på restaurang Borgen i Uppsala besöker vi Upplandsmuseet. Vi får en guidning i utställningen Vårt Uppsala som behandlar viktiga händelser, personer och byggnader i Uppsala stads historia. Från medeltidens Aros till folkhemmets Uppsala.

I den innehållsrika utställningen kan du förflytta dig genom århundradena. Se den gamla 1400-talsstaden där allt kretsade kring kyrkan. Möt 1700-talet via guldsmeden Eric Ernander och hans familj. Gör en fiktiv promenad längst Kungsgatan som den tedde sig år 1907 med sina många folkrörelselokaler. Fascineras av alla verksamheter som förekommit i industristaden Uppsala. Landa sedan i det för många så nostalgiska 1950-talet.

Vi besöker också Walmstedska gården och professor Herman Rydins Våning, ett borgerligt hem från 1800-talets slut, där tiden tycks ha stått stilla. Lägenheten är en rekonstruktion av den bostad som familjen Rydin hyrde i Walmstedtska gården åren 1860–1904. Bostaden är på sex rum och kök och vi får möta en värld fylld av pärlbroderier och blänkande koppar, men utan rinnande vatten och WC.

 

I priset ingår: visningar, lunch samt bussresa med resvärd.