Bonnierska villan & Thielska galleriet

För den konstintresserade! Vi besöker Thielska Galleriet och Bonniers porträttsamling. Följ med oss dit!

895kr

Avgångar

Avresa Hemkomst
2019-10-24 2019-10-24
11:30 17:30
Cityterminalen Cityterminalen

Denna avgång går ej att boka via webben, ring istället vår kundtjänst på 08-5646 2080

På Thielska Galleriet får vi inspireras av berättelserna om huset ritat av arkitekten Ferdinand Boberg, samlingen med nationalromantikens och symbolismens konst, familjen Thiels dramatiska öden och sekelskiftets tidsanda under en timmes visning. Den unika samlingen innehåller konstverk av bland annat Bruno Liljefors, Edvard Munch, Carl Larsson och Anders Zorn.

Aktuell utställning i mars är följande:

Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst
Systrarna Lisbet Jobs (1909–1961) och Gocken Jobs (1914–1995) skapade keramik och textil som fick de svenska hemmen att blomma. Buketter med ängsblommor breder ut sig över keramikfat och kakelplattor medan lingon, blåbär och smultron ordnas i dekorativa mönster för tryckta textiler. Bland motiven finns också folklivet med midsommarfirande, vänners skål och musikanter. Det blev en mönsterskatt med rötterna i hantverkskunnande och den folkliga traditionen från Dalarna. Det framväxande folkhemmet smyckades med dukar, metervara, skålar och kakelbord där dekoren fångade upp kraften i grönskan och årstidernas skiftningar.

Lunch följer i Thielska Galleriets café. Serveringen drivs i privat regi av matkreatör Monika Ahlberg, uppmärksammad för sina kokböcker och sin gärning vid Rosendals trädgård.

Vi fortsätter sedan till Bonnierska villan. Här visas en unik porträttsamling av författare förlagda på Albert Bonniers förlag, startad av Karl-Otto Bonnier omkring förra sekelskiftet. Genom mötet mellan våra främsta konstnärer och författare är samlingen en fascinerande spegling av 1900-talets svenska kulturliv. Samlingen växer ständigt och består idag av över 300 verk.