Afternoon Tea på Salsta Slott

Att få avnjuta sitt Afternoon tea i vacker slottsmiljö för tanken till svunna tiders herrskapsliv där avkoppling och en extra njutning hörde till helgfirandet. Följ med till Salsta Slott!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Salsta slott ligger i Vattholma strax norr om Uppsala. Slottets historia börjar redan på 1300-talet när riddaren Magnus Gregersson skaffade sig denna boning, men den byggnad vi ser idag är från 1600-talet och uppfördes av gräddan av Sveriges arkitekter. Slottet har ägts av släkter som Bielke, Brahe och von Essen, som sålde det till staten på 70-talet.

Entusiasten och entreprenören Arne Wiig har nu blivit hyresgäst och bland påstådda spöken tar han emot oss för en guidad visning av det 34 rum stora slottet, som tycks ligga mitt i landet Ingenstans. Men innan vi får följa med på den guidade visningen väntar Afternoon Tea i den ljusa Vinterträdgården med fönster ut mot våtmarkerna kring slottet.

Att dricka Afternoon Tea i vacker slottsmiljö är något alldeles extra, och en ritual som skall få ta tid. Vi slår oss ned medan teet bryggs i slottsköket. Snart serveras en tallrik klassiska snittar, och när tekannorna anländer är redan slottsugnen fylld av scones som snart kan avnjutas med ett par traditionella marmelader. Sist men inte minst serveras en spännande tallrik med olika bakverk och någon efterrätt. Vill du dricka kaffe istället för te går det naturligtvis bra. Observera att gluten- och laktosfria alternativ måste beställas ett par dagar i förväg.

När vi sedan är mätta och belåtna är det dags att öppna dörrarna till de hemlighetsfulla herrskapsgemaken på Salsta. Under en knapp timme virvlar århundradenas spännande händelser förbi bland konstverk och utsmyckningar.

Tillgänglighet: Caféserveringen är på bottenplan där allt är så handikappanpassat som möjligt i ett 1600-talsslott. Visningen sker dels på bottenplan och dels en trappa upp. Det finns ledstänger och trappen är bred och bra. Kanske 16 trappsteg med avsats emellan.


Preliminärt tidsprogram:
13:00 Avresa från Stockholm
14:30 Afternoon Tea på Salsta slott
16:00 Guidad visning
17:00 Hemresa
18:30 Ankomst Stockholm

I priset ingår: visning, afternoon tea samt bussresa med resvärd.
Cityterminalen Salsta slott