Midsommarfirande på Julita Gård

På vackra Julita gård, nordväst om Katrineholm, finns Sveriges Lantbruksmuseum. Här väntar ett klassiskt midsommarfirande. Följ med oss dit!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Julita var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av löjtnant Arthur Bäckström, gårdens sista privata ägare, som donerade Julita till Nordiska museet. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet.

Vid ankomst slår vi oss direkt ner på Julita Wärdshus för en välkomponerad trerätters midsommarlunch. Restaurangen drivs av stjärnkocken Tommy Myllymäki som 2014 vann Bocuse d’Or, Kock-EM, så här kan vi vänta oss en upplevelse för smaklökarna.

Efter lunchen följer traditionellt midsommarfirande på gården. Musikunderhållning, dansuppvisning och lotterier. Under dagen finns också möjlighet att följa med på någon av de öppna visningar som hålls i Stora Huset, löjtnant Arthur Bäckströms hem. Observera att det är stentrappor med höga trappsteg i huset.

På Julita Gård finns, förutom stora huset, en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar nämligen Nordiska museet här med att bevara levande samlingar för eftervärlden.

 

I priset ingår: bussresa med resvärd, trerätters midsommarlunch och entré.