Örebro kanal & Konst på hög

Följ med oss ut på en härlig kryssning över Hjälmarens vatten. I en annorlunda utställningsmiljö får vi sedan titta på skulpturområdet ”Konst på Hög”.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Bara ett stenkast från Örebro slott ligger Örebro hamn. Här kliver vi ombord på båten M/S Lagerbjelke som tar oss ut genom Örebro kanal och in i Svartån. Vi passerar de finaste delarna av Örebro med pampiga villor, stadsparken och Örebro sluss, förbi naturreservatet Oset via Svartån ut till Hjälmarens första fjärd Hemfjärden. Vi gör en sjötur till Essundet innan vi vänder mot stan igen. Lunch serveras ombord och kaptenen guidar oss längs vägen.

Bussen tar oss sedan vidare till Kumla utanför Örebro, där vi hittar Kvarntorpshögen - ett av våra märkligaste industriminnen. Den branta stigningen (18%) upp på toppen gör att chauffören måste använda samma körteknik som på de brantaste alpvägarna! Men varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor. På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten.

Kvarntorpshögen och dess historia om Sveriges oljeäventyr mellan 1940-66 har varit ett riktmärke på Närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 m höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden. I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen.

Här finns nu ett 30-tal skulpturer, "Konst på hög", av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Vår guide informerar om de magnifika konstverken. Från toppen har vi dessutom en magnifik utsikt över Närkeslätten.

 

I priset ingår: båttur, lunch, guidning, eftermiddagsfika samt bussresa med resvärd.