Linnés trädgårdsfest & Hammarby

Carl von Linné föddes i Småland 1707. Han levde och verkade i ungefär 50 år i Uppsala och det var där hans livsverk skapades. Följ med och upptäck några av avtrycken från Linnés liv och gärningar.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

– Förundras över allt, även det mest vardagliga, sa Carl von Linné. Linné var före sin tid i mycket. Hans budskap var att du ska iaktta och vara nyfiken på det du ser omkring dig, då kommer du aldrig att ha tråkigt.

Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. Han studerade, forskade, undervisade och levde i Uppsala i nästan 50 år. Carl von Linné föddes den 23 maj 1707 som Carl Linnaeus och dog den 10 januari 1778. Linné lade grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken som grupperar växter och djur. Han var sin tids främste botaniker. Linné var också en äventyrlig resenär och kunde tala flera språk.

Bussen tar oss till Uppsala och Linnés Hammarby. Gården Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Den köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Här speglas både Carl von Linnés privatliv och hans vetenskapliga gärning. I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade. Från höjden ovanför gården kan man njuta av utsikten och drömma sig tillbaka till 1700-talets landskap.

Lunch serveras på Trillers mat.

Vi fortsätter sedan till Linnés trädgård, nu i begynnande blomning och festlig inramning. Linnéträdgården är en rekonstruktion av hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. Här i trädgården gjorde Linné vetenskapliga iakttagelser och undervisade studenter. Varje del av trädgården fyllde ett syfte, varje växt var noga utvald och allt tjänade ett pedagogiskt ändamål. Ingenstans kommer man Linnés gärning närmare än i hans trädgård! Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad. Föremål och porträtt berättar om Linnés tid och liv, både privat och som vetenskapsman.

Under Linnés trädgårdsfest får vi göra vi en tidsresa till 1700-talet, med frasande kjolar, glänsande skospännen och mathantverk. Här kan du fynda hantverk, experimentera, träffa Linné och lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.  Här hålls marknad, visningar och öppet hus hos familjen Linné.

 

I priset ingår: bussresa med resvärd, lunch, entré och guidning.