Bror Hjorths konstnärshem & Gustavianum

Följ med till Bror Hjorths färgstarka konstnärshem i Uppsala. Under dagen besöker vi även Gustavianum, Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus i Uppsala. Som besökare får vi grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger oss en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst och vid besöket får vi en guidad visning av museet. Bror Hjorths Hus är fullt av tavlor, skulpturer och reliefer. Ofta skildrar hans konst det vardagliga livet, hemmet och kärleken till familjen. Kärleken är ett centralt tema i Bror Hjorths konst. I sina kärleksbilder framhåller han samspelet mellan två människor, samhörigheten och omtanken, men också den kraft som finns i omfamningen.

Efter lunch på Restaurang Borgen i Uppsala fortsätter vi till Gustavianum vid Uppsala universitet.

Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad och innehåller Olof Rudbecks anatomiska teater och det Augsburgska konstskåpet. Universitetets historia berättas genom vetenskapsmän som Rudbeck, Celsius och Linné. Museet visar även skatter från vikingarnas Uppsala, faraonernas Egypten och antikens Grekland och Rom.

Här får vi en guidad visning med fokus på universitets historia, det Augsburgska konstskåpet samt den anatomiska teatern. Efteråt väntar fika i Katedralkaféet vid Domkyrkan.

 

I priset ingår: lunch, entréer och guidningar, fika samt bussresa med resvärd.