Afternoon tea på Svartsjö slott

Följ med på en trivsam Afternoon tea med slottsvisning på Svartsjö slott!

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Traditionen med Afternoon tea har sitt ursprung från 1840-talets England. Enligt historien var det Anna Maria Russel, Hertiginna av Bedford, som var upphovet till Afternoon tea. Hon hade tröttnat på den långa tiden mellan lunch och middag och började därför att ta sig för vana att dricka te och äta småkakor på eftermiddagen. Detta utvecklades snart till en betydlig mer omfattande måltid och hon började även att bjuda sina vänner till att äta med henne. Denna eftermiddagsvana kom senare att sprida sig över hela det brittiska imperiet. Afternoon tea fick olika tappningar beroende på samhällsklass och vilka matvanor som redan fanns.

På Svartsjö slott, beläget på Färingsö, varierar utbudet på Afternoon tea något över säsong men i grunden så är det scones, clotted cream, marmelader, lemon curd, ett par snittar, bakverk och praliner. Vi bjuds på en rejäl måltid som gott kan ses som en sen lunch eller tidig middag. De flesta teerna ingår i priset med undantag för ett par specialteer.

Vi får även en visning av detta fantastiska 1700-talsslott i rokokostil. Det byggdes som jaktslott för kung Fredrik I och hans drottning Ulrika Eleonora. Slottsparkens medeltida ekar har fått skåda både jaktlekar och lustspel men även fått ta del av slottets mörka tid som fängelse. På dagens Svartsjö kan man leva sig in båda dessa epoker. Ett flerårigt restaureringsarbete både in- och utvändigt (1995-2002) har resulterat i såväl rekonstruerade tapeter som avdammade fängelseceller.

 

I priset ingår: afternoon tea, guidad slottsvisning samt bussresa med resvärd.