Hälsingegårdar, lin & textilier

Följ med och upplev det bästa av Hälsingland med lin, trädgårdar, textilier, Hälsingegårdar och en båttur på Ljusnan.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Dag 1
I Hälsingland finns över 1000 Hälsingegårdar, alla unika på sitt sätt. De flesta är privata men ett 50-tal är öppna för besök. Vårt första besök blir på Stenegård, en kulturminnesskyddad storgård från 1800-talets mitt. Husen runt gården används av olika kulturutövare och vi får följa med på en resa genom historien. Lunch serveras på Gårdsrestaurangen.

På eftermiddagen besöker vi ytterligare en Hälsingegård, Karls i Bondarv. Gården har en tusenårig historia och byggnaderna som finns idag är från 1700-talet. Man kan ana historien när man kliver in på tunet i den fyrbyggda gården. Vi får en visning av de vackra rummen och målade möblerna, tittar på gårdens utställningar och dricker eftermiddagskaffe.

Sedan checkar vi in på Hotell Järvsöbaden där en god middag och skön avkoppling väntar. Järvsöbaden grundades som kuranstalt år 1905, och dagens ägare är av tredje och fjärde generationen. Här finns en nybyggd spaavdelning med gym, torrbastu, ångbastu, jacuzzi och kallbad.

Dag 2
Efter frukost nästa dag besöker vi Växbo Lin. I Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar, och Växbo Lin är just nu Skandinaviens enda linspinneri och väveri. I fabriken spinner man lingarn som sedan vävs till dukar, metervara, servetter, handdukar, disktrasor och mycket annat, allt i 100 % lin. I fabriksbutiken kan man fynda produkter i 100% lin. Det finns även ett exklusivt sortiment av kläder och accessoarer som bara erbjuds i fabriksbutiken.

Efter kaffe och smörgås på Växbo bageri fortsätter vi till Väveriet i Bollnäs. Väveriet har idag fyra vävstolar och här bereds och vävs plädar av 100 % ullgarn. Förutom plädar vävs även filtar, halsdukar, sittlappar och den populära axelfilten. Hålkorten tillverkas på plats och kvalitéer och färgställningar görs i egen design. Under en guidad visning får vi höra Gunilla eller Lars-Åke berätta sin ullhistoria.

Lunch serveras ombord på ångbåten Warpen, som med avgång från Bollnäs tar oss med på en härlig tvåtimmars båttur på Ljusnan.

Hemresan går med stopp för bensträckare och fika.

 

I priset ingår: del i dubbelrum med frukost, tre fika, två luncher, en tvårättersmiddag, båttur, entréer och visningar. Enkelrumstillägg 300 kr per person.