Alla hjärtans dag - Gustav III på Gripsholm

Ta med dig någon du tycker om på denna resa tillbaka till Gustav III:s tid på Gripsholms slott.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Redan på 1700-talet uppfattades Gripsholm som ett historiskt monument. Gustav III fascinerades av den gamla borgen med dess anknytning till Gustav Vasa och hans söner. År 1773 beskrev kungen själv ett besök på slottet i ett brev till sin bror Karl "Jag inbillar mig ha återvänt till Gustav den förstes tid, och detta bereder mig ett obeskrivligt nöje". Än idag finns några av de miljöer bevarade, som gjorde ett så starkt intryck på den gustavianske monarken.

Gustav III nöjde sig emellertid inte med slottet i dess dåvarande skick. Genom insatser från samtidens arkitekter och andra konstnärer satte han sin prägel på såväl bostadsvåningar som praktrum. Slottet rymmer fortfarande några av landets bäst bevarade gustavianska miljöer. Kungen lät arrangera sin egen våning som en scen för sina officiella framträdanden. I den vita salongen umgicks hovet övervakade av den ryska kejsarinnan, den turkisk sultanen och andra samtida härskare i Europa som alla finns avporträtterade här.

På Gustav III:s magnifika hovteater hölls föreställningar flera kvällar i veckan, ibland pjäser som kungen själv hade skrivit. Det gustavianska hovet är sedan länge borta, men på Gripsholms slott kan vi fortfarande få en levande bild av ett kungligt slott under 1700-talets senare del. Precis som Gustav III fascinerades av Vasamiljöerna från 1500-talet, kan vi nu njuta av de två sekel gamla gustavianska rummen. Här får vi lyssna till ett lättsamt föredrag om 1700-talets teaterkonst, om skådespeleri och repertoar, om dräkter, gester och teknik. Om manierism och teateretikett – och inte minst om Gustav III:s egna pjäser och om skådespeleriets lockelser.

Besöket i Mariefred inleds med en trevlig lunch på Gripsholms Värdshus, innan vi besöker slottet.

 

Preliminärt tidsprogram
10:30 Avresa från Cityterminalen
11:30 Lunch
13:00 Guidning av Gripsholms slott
14:00 Föredrag i teatern
15:00 Hemresa
16:00 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: lunch, slottsvisning, föredrag samt bussresa med resvärd.