Kyndelsmässofest i Vadstena

Under många århundraden var Kyndelsmässomarknaden i Vadstena stadens viktigaste marknad. Utöver marknaden tar vi del av Vadstenas starka, historiska kvinnor.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Alla gamla marknader var kopplade till en kyrkohögtid, på grund av goda möjligheter att sälja till de stora folkmängder som besökte de medeltida kyrkofesterna.

Sedan ett par år tillbaka arrangeras återigen Kyndelsmässofest i Vadstena, ett arrangemang som Stadsmuseet, Svenska kyrkan och Svensk handel ligger bakom i samverkan med Vadstena guideförening och Folkuniversitetet.

Vi anländer till Vadstena lagom till lunch och när vi ätit oss mätta väntar en mycket intressant renässansguidning på Vadstena Slott. Vi får följa med genom slottets salar och höra hur kungligheterna levde sina liv på slottet.

Under eftermiddagen checkar vi in på Starby Hotell, ett hotell i countrysidestil beläget bara några hundra meter från Vadstena slott. I hotellets spaavdelning finns gemensam bastu, ångduschar, bubbelpool, infrabastu, lounge med vilstolar och sittgrupper där du kan tillbringa eftermiddagen, om du inte vill gå en egen tur på stan. En tvårätters middag på hotellet avslutar dagen.

Efter frukost följande morgon väntar en föreläsning med Eva Mattsson om kvinnorna som byggde Vadstena. Under 90 minuter lyfter hon fram kvinnornas betydelse för Sveriges utveckling. I Vadstena är det lätt. Här spirade kvinnokraften tidigt.

Resten av dagen väntar Kyndelsmässofest. Här väntar marknad med hantverk och godsaker, underhållning och guidningar. Du väljer själv vilka av de aktiviteter som erbjuds du vill delta i. Butikerna i Vadstena håller förstås också öppet. På kvällen väntar gemensam middag på hotellet.

Efter frukost tredje dagen åker vi på en guidad bussrundtur i trakterna kring Tåkern och Omberg. Vår guide berättar om bygdens historia och fortsätter på temat om de starka kvinnor som verkat här, till exempel Heliga Birgitta och Ellen Key. Vi passerar historiska platser som Hovs kyrka, Tåkern, Rökstenen, Heda Kyrka, Alvastra Klosterruin och Omberg. En rejäl och välsmakande helgbuffé serveras sedan på Skänninge Stadshotell innan vi fortsätter vår resa hem mot Stockholm. Resan sker förstås med stopp för bensträckare och en enklare bussfika.


I priset ingår: del i dubbelrum med frukost, två fika, två luncher, två tvårätters middagar, guidningar, föreläsning samt bussresa med resvärd. Enkelrumstillägg 900 kr per person.

(Foto t.h.: Mattias Frisk)