Jul på Lövstabruk & orgelkonsert

Följ med oss till Lövstabruk - ett 1700-talssamhälle som bevarats nästan orört ända in i vår tid.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Lövstabruks historia börjar i medeltiden men det var under 1620-talet som orten etablerades som järnbruk. Kronan arrenderade då ut bruket till vallonerna Willem de Besche och Louis De Geer. 1643 köpte Louis De Geer Lövsta och järnhanteringen tog fart på allvar genom de skickliga smeder, masmästare, kolare och hantverkare som värvades från Vallonien. Vallonerna hade fri bostad, skola och pension och låg flera hundra år före den nationella samhällsutvecklingen.

Bruket blev världens största järnbruk. Genom den högklassiga kvalitén på stångjärnet som smiddes i smedjorna blev Lövsta och övriga vallonbruk ledande på den europeiska marknaden under mer än 200 år. Mot 1800-talets slut ökade konkurrensen och 1926 upphörde smidet i Lövstabruk för gott. Smedjorna är idag rivna.

Vid ankomst serveras en jultallrik och sedan väntar en julvisning i herrgårdens julsmyckade salonger. Vi får höra berättelser om äldre tiders julfirande i bruket.

I Hantverkets Hus, som vi under eftermiddagen besöker, möts konsthantverkare av olika slag. Här finns också bildkonstnären och möbelsnickaren med 1700-talets formspråk som specialitet. I den gamla klensmedjan lyser konstsmedens härdar och i mikrobryggeriet brygger Leufstaölets vänner öl som i gångna tider.

När bruket återuppbyggdes efter rysshärjningarna 1719 fick kyrkan en orgel signerad Johan Niclas Cahman – en riktig statussymbol. Med sitt originalverk från 1728 är den ett av Sveriges värdefullaste historiska instrument. En liten orgelkonsert med den berömda Cahmanorgeln väntar oss också under eftermiddagen, liksom fika i smedsbostaden.

 

Preliminärt tidsprogram
10:00 Avresa från Cityterminalen
12:00 Jultallrik 
13:00 Besök i Hantverkets hus
14:15 Orgelkonsert i kyrkan
14:45 Julvisning av herrgården
15:45 Eftermiddagsfika i herrgårdens festsal
16:30 Hemresa
18:30 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: jultallrik, visning, orgelkonsert, eftermiddagsfika samt bussresa med resvärd.
Cityterminalen Lövstabruk