Stora Sundby slott & Julita gård

Pampiga byggnader i Södermanland! Följ med oss till sagolika Stora Sundby slott och Julita Gård.

Avgångar

Förnärvarande finns det inga aktuella avgångar för denna resa.

Mitt i natursköna Södermanland ligger sagolika Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten. 1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade då med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar. I den vackra slottsparken kan man bland annat se den gamla borgruinen, en välbevarad runsten, slottsträdgården och i anslutning det natursköna hjorthägnet. Vi guidas av slottets ägare, Johan Klingspor.

Lunch serveras på Julita Gård. Julita var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av löjtnant Arthur Bäckström, gårdens sista privata ägare, som donerade Julita till Nordiska museet. Under en guidad tur visas vi trädgården samt Arthur Bäckströms hem, som står kvar som om tiden stannade vid hans död 1941. Observera att det är stentrappor med höga trappsteg i huset.

På Julita Gård finns, förutom stora huset, en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri1 brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till.


Preliminärt tidsprogram
08:00 Avresa från Cityterminalen
09:15 Förmiddagsfika på Grassagården
11:00 Visning, Stora Sundby slott
13:15 Lunch, Julita Wärdshus
14:30 Guidning, Julita
16:00 Egen tid
17:00 Hemresa
19:00 Ankomst Cityterminalen

I priset ingår: förmiddagsfika, lunch, entréer och guidningar samt bussresa med resevärd.
Cityterminalen Strängnäs Julita Stora Sundby slott