En stor osynlig upplevelse

Svartkrogen bjuder på en stor upplevelse som handlar om så mycket mer än en måltid i mörker. Det handlar om att för en kort stund kliva in i en annan värld, att uppleva hur det är att leva med handikappet att vara synskadad.

Det första vi ser när vi kommer fram är byggmästare Alms vackra gulfärgade stenpalats från 1936, själva hjärtat i Almåsa. Med jämna mellanrum hörs en signal från entrédörren, och det tar en liten stund innan jag förstår varför. Gården är anpassad för synskadade gäster, i Svartkrogen arbetar synskadad personal och all information finns också som blindskrift. Under påsk, sommar och jul tar man bara emot synskadade gäster och det är Synskadades riksförbund och Irisgruppen som står bakom Almåsa Konferens.

Vi är ungefär 30 personer som samlas inne i herrgårdsbyggnaden för att äta en trerättersmiddag i mörkret på Svartkrogen. Jag känner mig lite nervös inför besöket; hur kommer jag att reagera när jag inte kan se? Kommer jag att få panik? Vad händer om jag behöver gå på toaletten?

Efter en stund kommer Uffe in i lokalen. Han ser lite ”rockig” ut med långt hår och någon form av basker, och han går vant och ställer sig mitt i rummet för att berätta om vår kommande upplevelse. Uffe är själv blind och en av dem som ska servera oss under middagen. Han berättar att synen står för 70-90% av våra intryck, och att vi strax ska ta bort det sinnet. Han ger oss tips och råd inför kvällen och sedan är det dags att i gemensam tropp promenera den korta biten ner till Svartkrogen.

Två och två får vi sedan gå in i den helt mörka lokalen. Och helt mörk, det är den verkligen! Inte en tillstymmelse till ljus syns någonstans. Vår servitris Ulrika, som precis som Uffe är synskadad, leder oss med van hand till vårt bord. Jag känner att det är dukat och får veta att det finns en flaska mineralvatten framför mig och en öppnare någonstans på bordet. Vi är åtta personer som delar bord och snart är samtalen i full gång.

Förrätten går bra att äta. Jag erkänner för mina bordsgrannar att jag äter med händerna och fler gör som jag. Tack och lov att alla runt mig är lika blinda som jag just då! Jag känner att det smakar rödlök, och gott är det, men vad är det jag har ätit? Jag måste fråga Ulrika…

Mellan rätterna underhålls vi av våra servitörer och servitriser som spelar gitarr och sjunger, samtidigt som de rör sig runt i lokalen. Man kan inte annat än att bli djupt imponerad över vad de gör.

När varmrätten kommer in förstår jag att det är dags att plocka fram besticken. En köttbit med tillbehör ligger på tallriken. Maten är jättegod och diskussionen om vad vi äter kommer snart igång. Någon säger potatisgratäng men själv gissar jag på risotto. Ulrika kommer och säger att ingen av oss har rätt… Tusan också!!

Jag börjar känna mig bekväm i situationen. Sista tuggorna av varmrätten får jag ganska enkelt i mig, och dessutom i lagom stora bitar.  Desserten är fantastiskt god och slinker snabbt ner. Det känns avslappnande och tryggt i mörkret, men jag känner att alla sinnen är på helspänn och plötsligt blir jag väldigt trött.

Middagen är över och gästerna ledsagas ut ur mörkret till ljuset utanför. För oss har det varit en spännande upplevelse på ett par timmar, men för våra servitörer och servitriser är detta vardag.

Uppe i herrgården bjuds det på kaffe och i ljuset får vi prata om våra upplevelser med de andra gästerna. Jag och mitt sällskap slår oss ner hos ett trevligt äldre par, som det visar sig att vi suttit vid samma bord som vid middagen.  Ytterligare ett medelålders par slår sig ner vid oss och den första frågan som dyker upp är: Hur kommer det sig att ni är här?

Båda sällskapen vid bordet har fått det i present av sina barn, och båda sa sig vara lite tveksamma innan middagen. Att äta i mörkret, är det verkligen så speciellt?

Vi var alla helt överrens om att det är väldigt speciellt. Det är en stor upplevelse som handlar om så mycket mer än en måltid i mörker. Det handlar om att för en kort stund kliva in i en annan värld, att uppleva hur det är att leva med handikappet att vara synskadad. Att förstå vilken prestation det är att leva ett liv där man inte ser sin omgivning.

Det här är något som alla borde prova! Det är en fantastisk upplevelse som verkligen ger livet ett nytt perspektiv.


Följ med oss och ät lunch på Svartkrogen, onsdag 27 okt 2010.
Boka din resa här via webben eller på telefon 08-5646 2080.

 

Av: Sofia Demnert