När kommer tranorna?

En extremvinter med snö och kyla har de senaste dagarna dragit över landet. Någon vår verkar inte vara i sikte. Hur påverkar den bistra vintern tranornas ankomst?

I början eller mitten av mars brukar nyheten om årets första trana basuneras ut i tidningar och radio. Rapporten stämmer förvisso, den första tranan är verkligen på plats, men ändå rör det sig om falskt alarm. Den första tranan går nämligen inte att se eftersom den ofta är en av sjöns häckfåglar. Fågeln försvinner raskt ut i sjön, till sin häckningsplats, och syns inte mer.

Först ett par veckor senare börjar det dyka upp tranor i mängd. När de kommer går inte att svara på. Naturen följer alltid sin egen rytm, som främst styrs av vädret. Vi frågade ändå Anders Bergström, föreståndare för Naturum Hornborga, hur han tror att tranornas ankomst påverkas av vårt långdragna vinterväder. Svaret blev inte helt oväntat att det är omöjligt att säga hur snön och kylan påverkar tranornas resa till Hornborgasjön, men att det kanske blir en senare transäsong i år jämfört med det senaste åren.

Ett nästan säkert råd är att besöka Trandansen runt 5-10 april. Då visar statistiken att det ska mycket till för att man ska missa tranorna.

 

(Källa: hornborga.com)